Om Lande IF

Lande IF ble stiftet den 2. Mars 1975 av Allan Rasmussen, som også ble klubbens første formann. Klubben ble stiftet under verdien om å fremme idrett, samhørighet og kameratskap blant og mellom befolkningen i landeområde.

Idrettslag i Lande område oppover historien:

Lande IF er ikke det første idrettslaget på Lande, faktisk så er laget det fjerde laget som har utgangspunkt i område. Dette ble kjent da Sarpsborg Arbeiderblad feiltagelig skrev at Lande IF var den første idrettsforeningen som ble etablert på Lande.

Idrettshistoren legger Lande tilbake til årene før 1920, da lagene Lande Fotballklubb og Lynild var et faktum.  I 1929 så også arbeidslaget Stjernen dagens lys. Lagene hadde alle fotball som idrett, men Stjernen hadde også skogsløp, som kan sammenlignes med terrengløp i dag. Vi vet ikke når disse idrettsforeningene ble lagt ned.

Lande IF

Allerede det første året, som offisiell klubb, fikk Lande over 40 medlemmer. Ole Thoresen (22år) blir beregnet som Lande IF sin første trener. Og de første offisielle treningene ble avhold på ”lækkert” ved tunevannet.

4/11-1976 ble Lande godkjent som medlem av NFF. Dette gjorde det mulig for klubben å spille i seriesystemet. Før sesongen etter dette, hadde klubben kun spilt treningskamper og hatt treninger. Den 30. april 1977 spiller Lande IF sin første offisielle seriekamp borte mot Degernes. Resultatet ender 2-2 med de første tellende offisielle skåringene av Rune Langsholdt. Etter ferdigspilt sesong endte Lande IF på en 6 plass av 10 lag.

Lande har også hatt andre aktiviteter enn fotball. Tidlig ble Lande IF en idrettsforening for bordtennis, håndball og vollyball.

Aldri har Lande IF hatt egen fotballbane eller klubbhus. Det har oppgjennom historien vært debatter på debatter i avisene om hvorfor det har vært slik. Lande IF har altså vært en klubb i bokstavelig bevegelse. Med hjemmekamper og treninger på kommunale og andre klubblags bane. Den blomstrende drømmen om eget klubbhus og bane stammer helt fra stiftelsen i -75 og arbeidet har pågått på og av siden den gang.

Uten et fast tilholdssted ble løkka på ”lækkert” beregnet som klubbens uoffisielle største tilholdssted frem til april 2017 når klubben signerte leieavtale på Opsundbanen. Ett nokså ustelt klubbhus med bane som Lande IF skal ruste opp over en 10 års periode.

Og selv om det ikke har skjedd noe offisielle arrangement fra Lande IF på Lækkert gjennom mange år, er det fortsatt der guttegjengen i 1975 bestemte seg for å lage en idrettsforening. En idrettsforening bygget på verdier til en kameratgjeng glade i idrett: Idrett, samhørighet og kameratskap.

2019 var året da Lande IF gjorde en helomvending og etter år med ønske og en drøm om barneidrett ble dette endelig en realitet. Voksenfotballen i klubben ble lagt på hyllen og fokuset ble rettet mot ny-oppstartede barnelag.
Responsen fra foreldre og barn som ville spille for Lande IF var overveldende, men på en positiv måte. Det kom barn og ungdom fra mange kanter og alle var positive til det vi ønsket å oppnå i Lande IF. Vi fikk til og med ett helt G19 lag som banket på døren og lurte på om vi de kunne spille som ett lag for vår klubb. De forsvant igjen året etter, men vi lærte veldig mye av disse energiske guttene.

Vi har sett en gledelig utvikling av både barnespillere, barnetrenere og administrasjonen siden vi startet med barnefotball. Lagene gikk fra å være individer på samme bane til å samles til ett lag som jobber sammen på fotballbanen. Og G/J 2015-2016 koser seg med lek og moro med ball, og skaper mye glede i klubben.

Per i dag 2021 kan vi med glede si at Lande IF er en klubb for alle, drømmen om barneidrett er realisert.

Sist oppdatert: 25.09.2021